Všechny maminky jistě zajímá, jak správně pečovat o kůži svého nově narozeného dítěte, a co si předem připravit k jeho péči. Odpověď je překvapivě jednoduchá: SKORO NIC.

Jemná dětská pokožka je pětkrát tenčí než kůže dospělého člověka a ještě není dostatečně vyvinuta její obranná funkce vůči vnějším vlivům. Proto první týdny po porodu znamenají velkou zátěž. Kůže, která byla dříve obalena ochranným mázkem ve styku s plodovou vodou ztrácí tento ochranný plášť a dostává se na vzduch. Kůže si musí zvyknout na působení řady zevních vlivů (počasí, slunce, zapaření, kosmetika), a proto má v tomto období větší sklon k podráždění a zarudnutí. Nejvíce bývá kůže citlivá v oblasti obličeje a plenek.

Přehnanou hygienou a nadměrným užíváním kosmetiky můžeme napáchat více škody než užitku.  Dětská kosmetika by proto měla mít co nejjednodušší recepturu s minimálním obsahem konzervačních látek a parfemace. Sporné jsou i „přírodní bylinné recepty našich babiček“. Oblíbené byliny, jako je například heřmánek a měsíček, stojí za častou příčinou kožních alergických reakcí. Většina miminek miluje teplou vodu, protože jim připomíná prostředí v mateřském lůně. Děťátko  nemusíme koupat denně z důvodu hygieny, ale protože se jim pobyt ve vodě líbí a berou ho jako večerní rituál příjemně ukončeného dne. Teplota vody by měla být kolem 36-37 °C a samotná koupel by neměla trvat déle než 3-7 minut.

Novorozenec potřebuje koupel především pro pocit osvěžení a čistoty. Nemydlíme ho tedy od hlavy až k patě. Mýdlo používáme hlavně na citlivá a zapařená místa. Spíše než tuhá mýdla volíme tekuté gely bez parfemace, speciálně určené pro dětskou pokožku. Dětské vlásky se nemastí a stačí je umývat jednou za týden. Pěny do koupele nepoužíváme, protože zbytečně vysušují pokožku a mohou být příčinou alergií. Pro děti se suchou pokožkou se sklonem k atopickému ekzému volíme raději neparfémované oleje do koupele. Po koupeli, z důvodu udržení hydratace, kůži miminka promažeme. Je možné používat oleje, mléka i krémy. Oleje jsou méně vhodné při větším riziku zapaření dítěte, kromě toho zvyšují i riziko vzniku potniček.

Kromě zmíněné nadměrné hygieny, dětské kůži neprospívá také zvýšené pocení a dráždění pokožky oblečením. Při přehnaném oblékání hrozí jeho zapocení a přehřátí.  Miminko pak může projevit svoji nespokojenost a pláče zdánlivě bez příčiny. Na jeho kůži (hlavně v oblasti krku, tváří a hrudníku) se mohou vytvářet drobné červené potničky.  Tomu předcházíme přiměřeným oblékáním, kde platí následující jednoduché pravidlo. Jestliže máte na sobě krátké rukávy, dítě má mít dlouhé, pokud máte dlouhé rukávy, dítěti je třeba dát dvoje dlouhé rukávy – zkrátka vždy o jednu vrstvu navíc oproti dospělému. Ideální dětské oblečení je z čisté bavlny a v bílé barvě. Při koupi zimního oblečení je třeba dávat pozor na bundy s lemem z umělých kožešin na kapucích či rukávech, které často způsobují na tvářích a zápěstích ekzémy.

V létě je důležitá ochrana malých dětí před sluncem ve formě krémů s minerálními (fyzikálními) filtry a samozřejmě nejvyšším faktorem. Novorozenci a kojenci by nikdy neměli být na přímém slunci.

Nicméně, i když dodržujeme všechna výše popsaná pravidla, může se na dětské pokožce objevit vyrážka. Jestliže přetrvává, případně se i rozšiřuje, je lépe vyhledat kožního lékaře.

MUDr. Barbora Buchvald - dermatolog